Prima experienta culinara indiana din vizuina

*daca esti aici doar pentru reteta, meri direct jos

Experienta locala

Kilometri au fost multi, oamenii au fost putin diferiti de la stat la stat, relieful a variat de la mare, jungla, desert si diferite tipuri de munti, dar mancarea, oameni buni, o fost buna peste tot. Si sa va inchipuiti asa: am intrat in toate soiurile de localuri – e complicat sa le spui restaurante, pentru ca in cea mai mare parte a Indiei “Hotel” tinea loc de “Restaurant”, iar “Restaurant” tinea loc de… ei bine, un fel de “pub” sau “bar”, dar sa nu va duceti prea departe cu gandul la sofisticaciuni.

Cred ca pot spune linistit ca indiferent de cum-necum gaseam cazare, cu mancarea am fost aproape mereu foarte multumiti. S-a intamplat sa nu fie speciala, dar gustoasa (!) a fost mereu. Mancarea si chaiul.

Amu, sa va zic. In ultima saptamana am inceput sa strangem bocceluta pentru acasa: condimente, chai si beedee.

Initiativa de acasa

Weekendul trecut am incercat sa reproducem si primul Chicken Curry cu Jeera Rice de vizuina floresteana, primele Pakora si primele Samosa.

La Samosa am renuntat  pentru ca mai era nevoie de o zi de prelungire pentru sambata. Defapt nu am renuntat, doar le-am amanat. Pakora au iesit… nu au iesit, nene! Au iesit niste chifetele de faina mult prea uleioase, dar le vin eu de hac. In plus le-am mai si mancat cu sos de curry galben si miere – abia dupa vreo doua ore mi-am adus aminte ca asa se mancau cu sos de ardei verde si sos de curry. Treaba cu miere am intalnit-o in Agra, dar era pentru niste Samose mici si dragalase si buneeee…

Dar (!) sa revenim: Am facut, nene, Chicken Curry. Si-a iesit bun. N-a iesit la fel de bun cum am mancat noi pe la meridianul 78°E, dar musafirii au parut incantati.

Chicken curry

Va spun din start ca noi nu pre ne pricepem sa ne tinem dupa rete, asa ca scriu cam ce am facut de data asta – sigur data viitoare o tocmim altfel.

  • 1 kg ciocanele pui+ 1kg piept de pui (ei nu folosesc piept de pui, dar ciocanelele erau prea schiloade);Condimente indiene pentru Chicken Masala (Masala de pui)
  • 3 cepe (eu le-am ales mari, dar e mai mult dupa gustul fiecaruia);
  • 3 lingurite de usturoi pisat (iar e dupa gust);
  • 2 rosii decojite + 300 ml sos de rosi de la mama brasoveanca (se poate si doar cu rosii sau doar cu sos de rosii; sau doar cu bulion);
  • 3-4 ardei iuti verzi (daca vreti sa nu fie asa iuti, scoateti semintele si membranele – eu le-am lasat);
  • 2 lingurite pudra de coriandru;
  • 1 lingurita pudra red chili;
  • 1 lingurita pudra curcuma;
  • 1 lingurita Garam Masala (asta e unul din amestecurile lor de condimente – noi inca mai avem din ala “oficial”, dar am gasit la domnul gugal niste site-uri de mirodenii, iar in Polus, pentru cei din Cluj, sunt doua magazinase in care gasesti aproape di tati cele);
  • 2 linguri de iaurt simplu (asta aparent e optional);
  • 2 foi de dafin mai mari  sau 3 mai mici;
  • ulei de palmier;
  • 500 ml apa (sau pe acolo);
  • 1 lingurita de sare (cam).

Pentru marinat carnea mai e nevoie de:

  • ½ de cana de iaurt;
  • 2 lingurite de usturoi pisat;
  • 1 lingurita de ghimbir proaspat (tocat foarte marunt);
  • ½ lingurita de sare;
  • 1 lingurita de Chicken masala (alt amestec demential de condimente de la ei).

Ce nu am folosit eu si ar mai fi fost in reteta:

  • ¼   ceasca de frunze de coriandru tocate (n-am gasit, nene!);
  • 1   lingurita de ghimbir radacina (tocat foarte marunt).

Cu ce am alintat reteta si m-am prefacut ca era musai de adaugat, “ca asa zice indianul”:

  • 100 mg alune de caju.

Amu situatia e in felul urmator: am spalat carnea, am dat pielita jos, pentru mofturosi si apoi Marian a tinut musai sa sparga oasele de la ciocanele ca “asa am mancat la hoteluri”.  Eu am marinat putin puiul in garam masala si iaurt (vreo doua ore), dar nu scria asa la carte. Puteti sa nu faceti ca mine. Am pregatit apoi fiecare condiment in parte si am facut sedinta foto cu ele.

 

(Tre’ sa schimbam becul din bucatrie, lumina asta nu ajuta deloc.)

Ce faci apoi? Pai in uleiul de palmier prajesti ceapa si usturoiul – numa’ cat sa se faca Condimente si ingrediente indiene pentru Chicken Masala (Masala de pui)galbioara (8-10 minute, la foc puternic, ar fi suficient ca apa sa se evapore din ceapa), apoi adaugi condimentele si le lasi si pe ele la rumenit cat te intinzi dupa carne (adica fix cateva secunde).  Apoi adaugi si iaurtul, daca nu l-ai folosit la marinat puiul, ca mine. Daca l-ai folosit, treci la pasul urmator unde pui si carnita peste prajeala pregatita numa’ bine pentru stomacelul pregatit sufleteste  de ulcer. Le lasi asa, si le mai intorci din gand in cand, vreo 10 minute si apoi adaugi rosiile si sucul de rosii. Sau doar sucul de rosii. Sau doar bulionul (plus putina apa). Stai asa si te uiti cum invarti in sos asta cu pui vreo 5-10 minute si apoi adaugi apa. Amu vine momentul de socializare pentru ca vreo jumatate de ora lasi lucrurile sa fiarba in sucuri proprii si mai invarti periodic lingura de lemn printre bucatelele de pui. In ultimele 10 minutele arunci artisit si alunele de caju, iar dupa ce opresti focul indesi si foile de dafin.

Ce mai pui langa pui

In general chicken curry se mananca cu chapati, iar chapati astea sunt clasicele noastre turte. Sau poate vreti sa le strigati lipii. Dar noi am ales sa punem langa Jeera rice, asa cum ceream si in India aratand in pozele din meniu. Asadar, in timp ce eu repetam diverse tratamente cu Ancuta pentru interviul ce urma sa vina, Marian a pregatit orezul cu chimen. Jeera rice este in fapt orez cu chimion. Parea mai simplu de gatit pana s-a apucat el sa citeasca ce si cum, dar tre’ sa recunosc ca l-a prepart bine di tat vulpoiul.

Cam astea is condimentele pe care tre’ sa le contina orezul cu pricina (va spun doar ca pe acolo este si o coaja de scortisoara!):

 

Nota:

  1. eu am taiat toate legumele de mana, dar o varianta mai usoara si poate mai estetica pentru final ar fi sa le bagati la blender;
  2. daca te gandesti sa marinezi puiul, i-ar prinde bine sa stea de pe o zi pe alta la frigider –  e mai gustos;
  3. daca vrei sa fie mai condimentat in ultima etapa, aia cu apa si lingura de lemn, mai poti adauga doua lingurite de Tandoori Chicken Masala.

Daca:

  • Daca te chinuia pofta si incerci reteta, astept poze prin comentarii sau pe pagina de Facebook.
  • Daca ai nevoie de ajutor cand te-ai incurcat la marinat, pot sa te asist prin telefon. Nu promit ca voi fi serioasa.
  • Daca iti si place ce iese la final, te invit sa iti iei o vacanta si sa incerci mancarea la ea acasa, sa te plimbi prin plantatii de ceai, sa te sui pe dromader in cautare de dune prin desert sau sa speli un elefant trantit in lac.

Sa aveti pofta!

PS: Asa-i ca n-ar fi crestinesc sa va spun ca am trantit ieri o Beef Masala in vin maturat (de pe meleaguri buzoiene), de s-ar rostogoli totii zeii hindusi prin temple?

Adina

Obsedata de toate soiurile de zambete. Si de oameni. Sunt (inca) un copil care calatoreste prin lume si prin vietile altora; iubesc plimbarile si vorbesc mult. Povestesc despre motoare, biciclete, trekking si escalada prin munti, experiente si patanii de pe drumurile batute, iubirea pentru mari si oceane, poate despre concerte, dar sigur despre drumuri - indiferent de mijlocul de transport ales.

You may also like...

1 Response

  1. 26/09/2016

    […] bine, dupa prima experienta culinara indiana de weekendul trecut, acum doua zile am pus la marinat niste carne de vacuta in vreo 3 cani (mari) de […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.