Romania – Nordkapp si retur, orase, obiective si destinatii

Mno bun, de ceva vreme tot povestim ca urmeaza sa pornim intr-o noua calatorie (da, stim ca suntem cam prea entuziasmati 🙂 ), de data asta cu destinatia dincolo de cercul polar, catre Capul Nord (Nordkapp) si retur. Toate bune si frumoase dar, chiar daca nu avem un traseu minutios pus la punct, tot avem cateva obiective si destinatii mai mult sau mai putin turistice pe care chiar vrem sa le vedem (sau ar fi frumos sa).

Intr-o ordine vag cronologico-geografica ne-am pus pe lista urmatoarele destinatii, cum spuneam unele cat se poate de turistice, altele mai putin, “furate” de pe la cei care au scris si povestit despre calatoriile lor catre nordul Europei.

Panorama of Podil

 Kiev – dupa vizita extrem de scurta de anul trecut cand am fost la Cernobal am ramas cu dorinta de a reveni si in plus musai mi-am dorit sa-l vada si Adina. Kiev-ul o fost o surpriza foarte placuta pentru mine, care a lasat un gust de maivreau. Deci o sa incepem calatoria fix cu traversarea Ucrainei catre Kiev :).

Sankt Petersburg - Rusia

 Sankt Petersburg – (sau Leningrad, asa cum a mai fost denumit in istoria mai recenta). Al doilea oras ca numar de locuitori din Federatia Rusa dupa Moscova, plin de istorie si cu o arhitectura superba. In plus un foarte bun motiv sa adulmecam putin si atmosfera din Rusia, daca tot am trait atatia ani sub puternica (nu neaparat si benefica) ei influenta. Kiev (prin ocolul care ne forteaza sa traversam Belarus) si Sankt Petersburg sunt si singurele motive pentru care a trebuit sa obtinem vize de tranzit pentru Belarus si Federatia Rusa. Dar cu ocazia asta scapam de un bac si trecem pe roti in Finlanda :).

Helsinki City Center

 Helsinki – capitala si poarta de intrare a Finlandei, nu prea are nevoie de justificari. In ciuda faptului ca de aici incolo de vom lovi de costurile din ce in ce mai mari ale economiilor nordice, vrem sa-l vizitam, macar in trecere. Era oricum parte din planul B in cazul in care nu reuseam sa obtinem viza de tranzit pentru Federatia Rusa.

Rovaniemi - FinlandaRovaniemi, Finlanda – la o aruncatura de bat de cercul polar, practic de aici incepe Nordul Europei. In plus este satul lui Mos Craciun, trebuie sa trecem sa-i lasam lista ca doar am fost cei mai cuminti copii :D. Daca ne transmiteti in timp util dorintele voastre promitem sa facem tot ce putem sa ajunga la el ;). Si tot de aici incolo incep sa apara renii, cel putin asa reiese din ceea ce am citit pana acum.
Nordkapp - Midnight sun - Capul Nord - Finlanda
Nordkapp / Capul Nord, Norvegia – cel mai nordic punct (turistic) al Europei. S-ar zice ca-i destinatia noastra dar de fapt aici abia ne intram in paine. Pana aici traseul ar acoperi cam 4.500 – 5.000 de Km (nici nu am ajuns la jumatate) si partea cea mai spectaculoasa (speram noi) este abia la inceput. As spune ca abia ne-am fi incalzit dar… cred ca va fi putin cam racoare in zona.

Insulele Lofoten - NorvegiaInsulele Lofoten, Norvegia – deja incep sa-mi caut cuvintele asa ca va las pe voi sa descoperiti dar suna cam asa: insule, fiorduri, munti, ocean, poduri, etc.

Saltfjellet–Svartisen National Park, Norvegia – unul din cele mai mari parcuri nationale plus gazda a ghetarului Svartisen, al doilea ca marime din Norvegia.

Atlanterhavsveien

Atlantic Road / Drumul Atlanticului, Norvegia – nu prea mai are nevoie de prezentare, desi multi s-au plans ca-i cam pomul laudat. Dar cum noi nu prea avem mult loc in bagaje, luam doar un sac mai mic si sunt convins ca vom avea cu ce sa-l umplem ;). Arata prea de poveste bucata asta de drum ca sa nu ne abatem si pana acolo. Numai sa nu prindem vreo furtuna ca o cam bagam pe maneca, la cat de expus esti sigur nu va fi cel mai placut moment. Desi, din cate am vazut in imagini mai recente, marginile drumului nu mai sunt atat de golase (le-au dublat cu un fel de dig format din stanci) si s-a mai redus efectul vantului puternic – in dauna efectului vizual.

Trollstigen, Norvegia

Trollstigen, Norvegia – adica Transfagarasan, Transalpina si alte Trans-uri neaose, in versiunea nordica. Inclinare de 10%, 11 ace de par si multe alte serpentine – cum sa ratezi? Plus un peisaj de vis, deschis pana hat in zare, un lac glaciar chiar in punctul cel mai inalt si toate asezonate cu o multime de cascade pe parcurs. Ah, drumul nu trece pe langa cascada Stigfossen ci chiar pe deasupra ei – sau mai bine spus prin ea, la cat de mult stropeste :D. Nu-ti trebuie mult sa te hotarasti, cel putin noua nu prea ne-o trebuit.

Geirangerfjord / Fiordul Geiranger, Norvegia

Geirangerfjord / Fiordul Geiranger, Norvegia – deja intrati de multisor in zona cu fiorduri, hai sa punem pe lista si cateva mai cunoscute. Multe, mari, lungi, inalte, tot tacamul. Ca sa nu mai zic ca am vazut de curand “The Wave (Bølgen)“, cu actiunea fix in oraselul Geiranger – filmul nu-i extraordinar dar ajuta la “intrarea in tema”.

Lærdalstunnel / Tunelul Laerdal, Norvegia

Lærdal Tunnel / Tunelul Laerdal, Norvegia – 24,51 Km de tunel continuu, adica cel mai lung tunel din lume. Da, o sa fie claustrofobic si ciudat, dar sa traversezi practic un munte numai prin tunel, sa treci prin cateva pesteri si sa vezi minunea asta de inginerie este de poveste. Ca si bonus planuim si podul Hardanger, la care se poate ajunge printr-un alt tunel de poveste: Tunelul Vallavik, care are in componenta si un sens giratoriu. Mda, suna SF, stiu – si nu e singurul tunel cu sens giratoriu inclus din Norvegia…

Stegastein, fiordul Aurlands, Norvegia

Stegastein, Norvegia – pentru ca experienta acelui punct de belvedere aproape complet suspendat la 640 de metri deasupra fiordului Aurlands nu mai are nevoie de alte argumente :D.

Bergen, Norvegia – unul din orasele mari din Norvegia (al doilea ca marime) pe care vrem sa le vizitam. Zona geografica este de vis, practic in mijlocul fiordurilor. Bonus sper ca deja de aici incolo si vremea sa fie mai putin aerisita :S.

A man standing on Kjeragbolten, NorvegiaSognefjord, Norvegia – simplu: cel mai inalt si mai lung fiord din Norvegia, al doilea din Europa. Peste 1.300 de metri adancime si peste 1.000 de metri inaltime fata de nivelul marii sunt argumente suficiente pentru noi.

Kjeragbolten, Norvegia – cred ca-i unul dintre cei mai fotografiati bolovani din lume. E din categoria iola dar nu am rezistat tentatiei. Sta el de mai bine de 50.000 de ani infipt acolo, da’ mai bine sa-l pozam si noi, ca cine stie. Sa vedem si cum va fi partea de treking pana acolo, in cizmele moto :P.
Lysefjorden, Preikestolen, Norvegia

Preikestolen, Norvegia – pentru senzatia de sfarsit de lume pe care ti-o poate da un perete de stanca, drept, de mai bine de 600 de metri inaltime (sau adancime, depinde mult de perspectiva in cazul de fata). La fel ca si la bolovan, o sa ne testam bine de tot cizmele cu un drum dus-intors de fo’ 8Km.

Kristiansand, Norvegia

Kristiansand, Norvegia – pauza de aclimatizare cu vremea mai normala din restul Europei. Desi Kristiansand este un oras nordic, Curentul Golfului il ajuta sa aiba o clima aproape tropicala. Au pana si un festival pe plaja (eu ma mir nu de festival cat de ideea de plaja in Norvegia), plus Varodd Bridge – deci DA :D.

Øresund Bridge - Podul Øresund

Øresund Bridge / Podul Øresund, intre Suedia si Danemarca – pod (8 Km) si tunel (4 Km), cu o insula artificiala intre ele (Pepparholm), traverseaza stramtoarea Øresund, face legatura intre Suedia (Malmo) si  Danemarca (Copenhaga). Nu se rateaza, e din categoria musai.

Bastei Bridge - Podul Bastei

Bastei, Germania – cred ca imaginea spune mai mult decat suficient. Podul nu este deschis traficului auto dar arata superb. Si in plus trebuia sa trec pe lista si ceva care nu-i din Norvegia :P.

Praga, Cehia – pentru ca pana acum n-am ajuns in acest oras de poveste – nici unul din noi. De alte argumente nu cred ca mai este nevoie.

Cam asta ne-am pus pe lista de “vrem musai” si de “ar fi frumos sa“. Vedem noi pana la urma ce ramane si, mai ales, ce adaugam pe parcurs. Dupa cum se vede Capul Nord (Nordkapp) este de fapt doar un motiv desemnat oficial al acestei calatorii – alte destinatii sunt cel putin la fel de importante. Asa ca, lista fiind cat se poate de deschisa, primim cu drag sfaturi si propuneri. Cu curaj :D.

PS – Avand in vedere ca inca doar planuim sa ajungem prin locurile de mai sus, toate imaginile au fost preluate de pe Wikipedia, sunt licentiate prin Creative Commons si au mentionat autorul la fiecare imagine in parte, in atributul “title“. La intoarcere promitem sa aducem propriile imagini si povesti ;).

Marian

I look like a regular person. I live like a regular person. I even speak like a regular person (sometimes). But my inner core is made from the souls of the past nomads. I wander, I get lost, very often I get sidetracked. But I never stray too far from my nomadic core. It is who I am. I’m always looking to get past borders, limits and “no, you should not”s or “you should”s. I’m always searching, always longing, even though I know there is no end, there is no final answer. But all my quests are taking me closer to my own people: you, the other nomads of this world. And I’m always grateful when I get to meet you. You, the nomads of this world, are the fabric of true life. A shared story, a shared cup of tea or stale piece of bread from last month, a smile or just a simple welcome, a shared dream – this is what travelling is all about for me. Welcome to my world – welcome to my fantasy.

You may also like...

8 Responses

  1. Daca tot mergeti din Germania spre Praga, puteti incerca si Polonia. Wroclaw -> Katowice -> Praga. Zona aceea merita vazuta 🙂

    • dusi.ro says:

      E o idee – inca n-am planuit prea mult partea de retur, ne concentram pe Norvegia in special (dupa ce se si vede dupa destinatii). Daca ne permite timpul/bugetul, de ce nu. Oricum Polonia e in carti pentru o tura dedicata.

  2. Drumurile sunt foarte bune

  3. Zob says:

    Salut, ce buget ati avut pentru toata tura? Multumesc!

  1. 28/06/2016

    […] nicaieri, ne mai spunem cu vocea stinsa, unul altuia, ca ne este dor. Mai sunt trei zile si vom fi dusi spre tara lui Mos Craciun, sa vedem reni, sa vedem fiorduri, sa vedem si Sanktpetersburgul, sa […]

  2. 24/11/2016

    […] Ocean Road –  Atlanterhavsveien era unul din obiectivele pe care le-a pregatit Marian. O bucata de drum, din County Road 64, de vreo 8,3 kilometri (se […]

  3. 26/11/2016

    […] vulpoiul doua locuri musai de vazut in zona Stavanger – Preikestolen (Pulpit Rock) si Kjeragbolten (bolovanul suspendat […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.