Catre Nordkapp, ziua 2: Cernauti, Podilski Tovtry, Kiev – Ucraina

Buuuun, sa continuam dara. Daca tot am inceput calatoria cu un traseu lejer mai lung fata de “maximul” propus, a doua zi eram deja eroi :D. Mai de voie, mai de nevoie, trebuia sa facem oleaca peste 500 de Km ca sa ajungem in Kiev si sa ne si ramana o zi libera pentru vizitat. Ne-am fi intins noi mai mult dar nu prea ne lasa viza de Belarus, care era cu date fixe de intrare-iesire.

Cluj to Nordkapp 2016 - Dusi.ro

Asa ca nici nu ne-am trezit bine, am profitat de bucataria destul de bine dotata de la hostel si ne-am pus planul de bataie pe hartie – cu un traseu stabilit ad-hoc, cu o conexiune de internet care mai mult ba decat da. Dar prea rau n-o fost, ne-am imprietenit cu un sud-american care facea turul Europei pe bicicleta – asa ca am “furat” cateva idei de traseu de la el ;). Dupa un hei-rup cu bagajele, in fine eram iarasi pe drum.

Ne-am mai luptat o tura cu piatra cubica – parca de dimineata nu mai era asa de nabadaioasa – si-am iesit din Cernauti pe drumuri mai valurite ca Dunarea la Cazane. Dar entuziasmati nevoie mare caci urma sa traversam ceva rezervatie naturala: Podilski Tovtry. Numai ca entuziasmul o trecut repejor, odata ce am traversat zona si ne-am prins ca vestita rezervatie este de fapt o padure ceva mai mare – in rest, totu-i drum si iarasi drum.

Cluj to Nordkapp 2016 - Dusi.roPartea si mai faina ii ca de fapt iGo-ul ne-a fost si mama si tata in ziua asta, noi practic habar nu aveam pe unde suntem. Motiv pentru care si harta atasata ii mai mult orientativa, in fapt nu prea ne e deloc clar pe unde ne-o plimbat GPS-ul, cert este ca ne-o scos pe niste drumuri uitate de lume, insa cu asfalt clar mai bun decat pe drumurile principale si trafic ioc. In afara de vreo 2 localitati mai rasarite  (intr-una dintre ele o vrut GPS-ul musai sa ne bage pe niste stradute desfundate) am avut parte numai de drum deschis printre campuri cultivate si paduri. Si de caldura, asta fiind de fapt si ziua cea mai “incinsa” din toata calatoria – asa am descoperit ca metoda cu umezit cagula la fiecare pauza nu-i absolut deloc o idee rea. De tinut minte – si aplicat – pentru zilele toride. In plus ne-am multumit de zeci de ori ca am avut minte sa ne luam echipament de buna calitate cu noi – altfel ne-am cam fi topit, la propriu.

Cluj to Nordkapp 2016 - Dusi.roAsa de pustiu o fost drumul ca la un moment dat nu mai aveam mult pana sa ramanem fara benzina (si eram abia in a doua zi de calatorie, sa va mai spun ce mi-or auzit urechile?). Mai simpatic o fost ca la pauza facuta langa pompa de benzina Adina o vrut un suc sau un ceai rece: zis si facut, i-am luat o sticla, rece-rece – si extrem de tentanta pe toropeala aia, asa ca m-am infipt si eu la o dusca zdravana. Numai ca sa realizam imediat dupa ca ceaiul ala era mai mult un fel de bere, cu aproape 5% alcool in compozitie – bine am venit in Ucraina :D.

Tot asa, pana la urma am ajuns si-n Kiev, Sambata seara, trafic, oras aglomerat, cald, distractie – noroc de bulevardele lor largi si drepte, c-am ajuns repejor la destinatie – sau ma rog, in zona. De data asta n-am mai nimerit-o cu cazarea, ba chiar deloc. Hostel Metro Vokzalnaya s-a dovedit a fi o alegere foarte proasta – este de fapt un hostel pentru localnici, majoritatea “vecinilor” fiind de fapt ucrainieni veniti la munca si care stateau acolo pentru ca era ieftin. Cred ca am stat cu ocazia asta in cea mai mica incapere din viata noastra, jumatate din camera era ocupata de bagaje, asta incluzand si patul ;). Si cald, extrem de cald, hostelul fiind de fapt doua containere de marfa, din cele de metal, lipite si amenajate la interior ca si spatiu de locuit. In rest, pana am reusit sa ne cazam a durat mai bine de-o ora, “administratoarea” fiind plecata si oricum cand s-o intors nu ne-am putut intelege prea bine ca nu stia boaba de engleza. Am avut pana la urma noroc cu o “vecina” care s-a oferit sa fie traducatoare si am rezolvat tot ce era de rezolvat, plus am gasit si o parcare platita vis-a-vis, unde am lasat mobra la hodina. Pana la urma, am cam primit ce am platit, de fapt, hostelul o fost chiar ieftin. Daca aveti de gand sa vizitati Kiev-ul, va recomand sa stati la Mini Hostel Kiev – garantez ca n-o sa regretati si ca, mai ales, n-o sa va plictisiti. Numai intrebati de Akim si spuneti-i ca “au venit romanii” – de restul are el grija ;).

Cluj to Nordkapp 2016 - Dusi.roLa inceputul serii numai bine eram cazati, spalati si revigorati asa ca am luat un pic cartierul la picior (nu foarte departe de centru) si-am prins un pic din atmosfera de seara din Kiev – oamenii relaxati, parcurile pline, un pic de concert si multa, multa lume la plimbare. Gata, eram in alta tara, in alta culura – se simtea deja din plin. Deja uitasem de camera/cuptor de la hostel, si ne-am inmuiat alaturi de localnici, cu gandul la a doua zi cand abia asteptam sa luam Kiev-ul la picior (si sa lenevim la greu de dimineata 😀 ).

Traseul aproximativ o fost cam asa, conform Google Maps.Cluj to Nordkapp 2016 - Dusi.ro Traseu GPS Ziua 2 - Cernauti - Kiev, Ucraina

 

Update: am reusit pana la urma sa gasesc urma fisierelor log tinute de iGo in telefon si sa reconstruiesc traseul real. Adica asta:

Iar pozele, mai jos :).

Marian

I look like a regular person. I live like a regular person. I even speak like a regular person (sometimes). But my inner core is made from the souls of the past nomads. I wander, I get lost, very often I get sidetracked. But I never stray too far from my nomadic core. It is who I am. I’m always looking to get past borders, limits and “no, you should not”s or “you should”s. I’m always searching, always longing, even though I know there is no end, there is no final answer. But all my quests are taking me closer to my own people: you, the other nomads of this world. And I’m always grateful when I get to meet you. You, the nomads of this world, are the fabric of true life. A shared story, a shared cup of tea or stale piece of bread from last month, a smile or just a simple welcome, a shared dream – this is what travelling is all about for me. Welcome to my world – welcome to my fantasy.

You may also like...

2 Responses

  1. 01/10/2016

    […] am amenintat inca de cu seara, planul pentru mult ravnita si alergata zi plina de vizitat Kievul a inceput cu o […]

  2. 05/10/2016

    […] pornit din Cernauti pregatiti sufleteste pentru inca o zi in care planuisem aproximativ 500 de kilometri de parcurs. “Valeu, sale!” si “Hai, drum, lasa valurile ca nu esti ocean.” au fost […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.