Viza pentru Republica Belarus

Sa vorbim putin si despre cum am obtinut viza pentru Republica Belarus.

Majoritatea celor care pornesc pe doua roti catre Nordkapp aleg sa ocoleasca Belarusul prin Polonia, iar din Estonia se traverseaza cu bacul din Tallin pana in Helsinky. Noi insa am vrut sa calcam si Sankt Petersburgul, daca tot aveam sa fim prin zona, iar Belarusul parea mai de-a dreptul, pe harta, deci mai putini kilometri, mai multe zile la dispozitie pentru Norvegia. Astfel ca am suit in tren*, am fugit la Bucuresti si ne-am ocupat de acte.

Pentru intrarea in Belarus este necesara  obtinerea vizei de intrare. Singura Ambasada a Republicii Belarus din Romania se afla la Bucuresti (str.Tuberozelor nr.6, Sector 1). Programul si numere de telefon va recomand sa le cautati direct pe site-ul Ambasadei.

Exista mai multe tipuri de vize pentru vizitarea Republicii Belarus: viza de tranzit, viza pe termen scurt si viza pe termen lung.

Initial am vrut sa depundem actele pentru viza pe termen scurt, sa avem la dispozitie cel putin 3 zile de traversat tara; sa nu fugim si eventual sa avem timp sa vizitam Minsk-ul. Dar fiindca actele au fost putin incomplete, am ramas axati pe viza de tranzit, viza de 48 de ore (nu de la momentul intrarii in tara, ci de la inceputul zilei in care intri in tara).

Va voi povesti ce si cum am facut noi pentru viza, ma voi referi deci la traversatul Belarusului cu motorul in 48 de ore – fara copii.

Documente necesare:
cerere pentru viza – exista un formular tipizat care se poate descarca de aici – se completeaza in limba engleza, rusa sau bielorusa
-o fotografie de tip pasaport (35×45 mm, pe fond deschis si uniform)
pasaport valabil cel putin pentru urmatoarele 6 luni
documente justificative care sa dovedeasca scopul vizitei – noi am avut printate, atat traseul cat si rezervarea la hostelul din Minsk + rezervarea la hostelul din Vilnius*
asigurarea medicala – noi am avut asigurare medicala calatorie Gothaer (aveti aici conditiile pe care trebuie sa le indeplineasca asigurarea) – !! foarte important de stiut este faptul ca Ambasada Federatiei Ruse nu accepta orice asigurare, prin urmare pe aceasta de la Gothaer am folosit-o strict pentru Belarus
taxa de consulat – in primavara lui 2016 era vorba de 20€/persoana – taxa se va plati in ziua depunerii actelor – de la consulat am fost trimisi cu foicica (pe foaie erau trecute doar suma si datele contului Ambasadei, dar e bine sa urmati pasii pe care ii cer ei); depunerea banilor se poate face la orice sediu BCR, dar pentru ca se plateste in aceeasi zi cu depunerea actelor, cele mai apropiate trei sucursale sunt: Str. Dr.Felix nr.99-101, bloc 19, sector 1 (Intersectia Dr. Felix cu Banu Manta) – Calea Victoriei nr.155, bloc D1 – B-dul Ion Mihalache nr. 106, bloc 84, (B-dul Ion Mihalache colt cu Str.Turda).

 In mod normal, daca actele sunt in regula, viza se elibereaza in 5 zile lucratoare de la depunerea actelor. Se poate plati insa o taxa suplimentara, de urgenta – adica se dubleaza taxa consulara- pentru eliberarea vizei in regim de urgenta – astfel viza se elibereaza in aceeasi zi.
Cum noi aveam nevoie de pasapoarte in aceeasi zi, pentru depunerea actelor la Ambasada Federatiei Rusiei, pentru cea de-a doua viza, ghiciti cine a platit x2?

*Va spuneam ca actele au fost putin incomplete. Ce ne-a lipsit la fata locului a fost o confirmare a rezervarii la cazarea din Vilnius, tara in care urma sa iesim din Belarus. Am avut pregatita, cum am fost invatati de la viza pentru India, o copie dupa rezervarea de pe booking, insa de data aceasta ni s-a cerut ca aceasta copie sa fie semnata de catre hotelul in cauza. Am incercat sa rezolvam problema telefonic, dar se pare ca nici in Lituania nu se prea cunoate limba engleza, asa ca dupa cateva convorbiri esuate am considerat ca ne putem descurca in 48 de ore – daca facem cumva sa ingramadim toti kilometri in cele doua zile. Nu stiam noi ce patanii ne pregateste minunata zi de 4 iulie, prima zi de viza.

In ceea ce priveste taxele de drumuri, pentru motor nu am avut nimic de platit, dar e bine sa va asigurati in momentul depunerii actelor, in cazul in care se schimba regulile. La vama e obligatorie prezentarea certificatul de inmatriculare al mijlocului de transport, cartea verde si permisul de conducere, insotit de traducerea legalizata oficial, in limba belarusa sau in limba rusa. Noi am avut o serie de traduceri a tuturor actelor in limba rusa, dar nu au fost legalizate. Norocul nostru a fost ca nu ne-au fost cerute la nici una din vami.

In rest, in mare, regulile de circulatie sunt similare cu regulile din Romania, functioneaza sistemul prioritatii de dreapta, drumurile sunt bune si drepte.

Recomandari personale? Nu mergeti acolo pe ultima suta de metri a orarului, asa ca noi. Am ajuns cu o ora inainte sa se termine programul de depunere al actelor (si nici nu ne raspundea nimeni la interfon), sperand ca dosarele sunt in regula. Si nu au fost. Problema cu dovada oficiala a iesirii din Belarus ne-a mancat cel putin un sfert de ora ,cautand cazare (telefonic si online) in Lituania, Vilnius la un hotel care sa ne poata trimite pe loc un mail cu dovada rezervarii. Nu am reusit, asa ca am schimbat putin planurile si data plecarii, numa’ sa ne lase totusi sa traversam tara. Dupa fuga la BCR-ul de la Victoriei, am reusit sa incheiem totul in mai putin de trei ore si am plecat spre Ambasada Rusiei cu pasapoartele mai bogate cu o viza.

*LE: bine zice vulpoiul, nu ne-am suit in tren ci am suit pe mobra, la primul ei drum lung


Pentru informatii actualizate si mai detaliate acesta este site-ul oficial al Ambasadei Republicii Belarus.

Adina

Obsedata de toate soiurile de zambete. Si de oameni. Sunt (inca) un copil care calatoreste prin lume si prin vietile altora; iubesc plimbarile si vorbesc mult. Povestesc despre motoare, biciclete, trekking si escalada prin munti, experiente si patanii de pe drumurile batute, iubirea pentru mari si oceane, poate despre concerte, dar sigur despre drumuri - indiferent de mijlocul de transport ales.

You may also like...

2 Responses

  1. Marian says:

    Ba cred c-am mers cu vaca dupa vize, nu cu trenul. Sau ai uitat frigul de pe Valea Prahovei?

  1. 12/10/2016

    […] cum ne-au zburat pe acolo foile, cum am fugit dupa pixul lui Marian care se rostogolea grabit spre Belorus si ce fericiti am fost noi datorita acestor intamplari, de altfel, banale. La punctul doi al vamei, […]

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.