Transalpina de Apuseni

Dupa un prim contact cu “off-road”-ul, chiar in primele saptamani de motociclism, am hotarat ca nu-i de mine. Are lumea destule drumuri asfaltate. Asta pana de curand, cand, mai mult de nevoie decat de voie, am avut de traversat bucati din ce in ce mai lungi de drumuri neintretinute. Si cum-necum, am cam prins gustul. Asa ca atunci cand am dat prin presa de stiri cum ca un drum din Apuseni urmeaza sa fie asfaltat si ca ar fi foarte pitoresc, nu prea am stat pe ganduri.

“Transalpina de Apuseni”, asa cum a fost supra-numit de presa locala, sau DJ 107I pe numele oficial, este un drum secundar pe marginea partea sud-estica a Apusenilor. Singurul drum de legatura intre cateva localitati izolate si foarte pitoresti: Aiudul de Sus – Rimet – Bradesti — Geogel — Macaesti – Birlesti Catun — Cojocani — Valea Barnii — Barlesti — Mogos – Valea Alba — Ciuculesti — Bucium — Izbita — Coleseni — Bucium Sat.

Zis si facut, studiat harta, facut traseul pe GPS, aruncat un ochi pe prognoza meteo, totul perfect: soare, senin, uscat. Pornit la drum, nu foarte devreme cat sa apuc sa beau si a treia cafea, undeva pe 4 dupa-amiaza planul era sa fiu in Alba-Iulia.

Toate bune si frumoase, drumul super, trafic mai deloc, am ratat vreo doua intersectii dar am rezolvat repede, pana cand am ajuns langa satul Geogel. Pe acolo deja nici GPS-ul, nici telefonul nu mai stiau exact pe unde sunt, zon era o mare pata alba. Ajung la o intersectie, dupa telefon ar fi trebuit sa merg inainte dar tot acolo era si un panou de semnalizare cu “Acces Interzis”. Mno, zic, amu nu pot sa trec peste ce zice legea, pe acolo nu pot merge. O iau catre Geogel, drumul frumos, teoretic trebuie sa revin pe traseul initial repejor….

Ioc, harta de pe GPS era din ce in ce mai alba. Intr-un final gasesc un baciuc, intreb de drum, zice ca-s bine, sa merg tot inainte. Incurajat, continui, vad cum drumul incepe s-o ia, vag, in directia dorita de mine, dar urcam foarte abrupt si erau din ce in ce mai multe sleauri… Eu singur, deja in intarziere, ma si vedem cum ma distrez ridicand vaca de prin vale. Distractie :).

Cel mai fain o fost cam jumatate de ora mai tarziu cand, la o trecere de parau care traversa drumul, dau nas in nas cu… o salvare. Cum nu se grabeau, ii intreb de drum, zic si e ca incolo ar fi, ma intreaba la randul lor de cum arata drumul si incepem sa radem cand ne dam seama ca eram cu totii la fel de rataciti. Si ca indicatiile primite si de ei si de mine de la localnici sunau aproape identic, desi aveam directii diferite.

Pana la urma am iesit cu bine la liman, evident in intarziere. Si mai interesant o fost ca, la cativa Km dupa salvare, am dat peste o bucata de vreo 4-5 Km de drum perfect asfaltat dar care efectiv nu lega nimic de nimic: o culme de deal cu o vale, cel mult. In rest drumul nu avea pic de asfalt.

Mno, viata printre dealuri. Sigur nu apuci sa te plictisesti. La o iesire ulterioare, de data asta in sens invers, am descoperit si unde am gresit traseul: evident, la semnul de interzis :D.

Marian

I look like a regular person. I live like a regular person. I even speak like a regular person (sometimes). But my inner core is made from the souls of the past nomads. I wander, I get lost, very often I get sidetracked. But I never stray too far from my nomadic core. It is who I am. I’m always looking to get past borders, limits and “no, you should not”s or “you should”s. I’m always searching, always longing, even though I know there is no end, there is no final answer. But all my quests are taking me closer to my own people: you, the other nomads of this world. And I’m always grateful when I get to meet you. You, the nomads of this world, are the fabric of true life. A shared story, a shared cup of tea or stale piece of bread from last month, a smile or just a simple welcome, a shared dream – this is what travelling is all about for me. Welcome to my world – welcome to my fantasy.

You may also like...

1 Response

  1. Fuzzy says:

    Felicitari pentru experienta ta extrem de interesanta pe drumul off-road! Cu siguranta citeai povesti, dar tot tu ai trait aceasta aventura de nedescris. Sunt uimit de curajul si perseverenta ta. Sper sa ai parte de multe alte asemenea experiente distractive!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.