Ghid de pregatit motocicleta pentru drumul nordului – sau touring de lunga durata
Acum ca in fine am reusit sa terminam cam toate modificarile si accesorizarile si, mai important, sa le si testam cu cateva ture mai lungi, hai sa adunam pe hartie tot procesul de pregatire al mobrei. O fi ea robusta si fiabila dar mereu se gaseste loc de mai bine – si daca nu doar de mai bine, de mai confortabil sigur ;).
Pe scurt motocicleta a venit deja echipata cu: scut motor si carene (crash-bar), cric central, set de cutii laterale (asimetrice) si top-case Givi TREKKER (un total de 131L spatiu de stocare), protectii manere, ABS, twin-spark (doua bujii per cilindru), alternator de 400W (de la 375W in anii precedenti), protectie lant si cam atat. Dupa noi este o platforma buna dar care are nevoie de imbunatiri.
Asa ca ne-am apucat si am pus pe lista, intr-o ordine relativ aleatoare:
- proiectoare LED, pentru vizibilitatea proprie in trafic – rezolvat, AliExpress sa traiasca iar proiectoarele se cheama Hans Bo U5. Montate pe furca ajuta colegii de trafic la detectia si pozitionarea mai exacta a unei motociclete in miscare.
- becuri LED pentru far, H4, 2 bucati cate sunt necesare pentru V-Strom – rezolvat, tot AliExpress, becurile se numesc Nao C4 si au adus o imbunatatire mai mult decat semnificativa. In bine :D. Calatoritul de noapte a devenit mult mai relaxat si mai ales mai sigur dupa aceste doua imbunatatiri.
- manere incalzite – dupa ce am avut la mobra anterioara nici nu concepeam sa stau fara, plusul de confort este magnific atunci cand chiar ai nevoie de el (si vom avea nevoie din plin). Cum insa urasc butoanele mari care ocupa jumatate din bord cu prezenta lor am cautat ceva diferit fata de clasicele Daytona si Oxford. Am comandat pana la urma de la MTP-Racing, de aici dar cu putin efort le puteti gasi pe acelasi AliExpress.
- incalzire in sa – oricum urma sa refacem saua asa ca de ce nu. Sistemul de incalzire l-am gasit aici, livrat prompt, montat abia de curand asa ca nu am avut cum sa-i facem proba. Inca. Dar o sa avem ocazia :D.
- prize 12V – 2 prize USB din care una de 2,1A montate in bord plus o priza clasica auto de 12V montata sub sa. Comandate de aici.
- afisaj voltmetru si ammetru – pentru a controla starea bateriei. Prin ammetru am trecut toti consumatorii suplimentari in asa fel incat sa stiu tot timpul cum stam cu consumul. Afisajul este comandat de aici.
- placa de relee si sigurante: toti consumatorii de mai sus au fost conectati la o placa de relee in asa fel incat alimentarea este activata numai dupa pornirea motorului, sa nu care cumva sa ramana vreun consumator pornit din neatentie. Am scos cheia din contact, s-a oprit totul. Multumita colegilor din vestita echipa ICT am reusit un montaj foarte compact si curat, totul fiind conectat prin intermediul a doua mufe (si multe fire ascunse) si inchis intr-o cutie de doar 90X90X45mm.
- kit coborare scarite – nu-s chiar foarte inalt dar pentru ture foarte lungi o pozitie mai deschisa a genunchilor ajuta mult la confort. Comandat de la Cosmo Accessories, de aici.
- kit inaltator de ghidon – la fel ca mai sus, in plus inca de la primul drum am simtit ca in pozitia cea mai confortabila in sa trebuia sa tin mainile prea intinse si asta ducea la usoare dureri de umeri. Am rezolvat cu kit-ul de aici, SW-Motech de la Louis.de, inaltare 25mm (foarte la limita in caz ca aveti V-Strom cu ABS dar se poate monta fara alte modificari).
- fork brace – o idee furata de la americanii de pe advrider.com, ajuta semnificativ la reducerea flexarii bratelor furcii in asa fel incat sa nu mai schimbi banda fara sa vrei in conditii de vant in rafale (sau trecut pe langa TIR din sens opus). Functioneza excelent, comandat tot de la Cosmo Accesories, de aici.
- set scut radiator ulei si radiator lichid de racire – am optat sa pastram “scutul” de plastic cu care vine stroama din fabrica si doar sa le adaugam pe cele mentionate. Tot Cosmo Accesories, de aici.
- organizator cabluri si suport pentru prize 12V si afisaj – nu mai este nevoie de explicatii, face minuni daca vreti sa aveti un bord curat si aerisit. Tot Cosmo Accesories, de aici.
- ungator de lant – aici a fost mai complicat de ales, pana la urma am fost conservatori: Scottoiler Louis Special, de aici. Nu ma deranjeaza sa curat si sa ung lantul dar avand in vedere distanta si ritmul planuit, se aduna cam multe ore de intretinere pe care sincer as vrea sa le petrec mai relaxat. Asa ca o sa-l las sa-si faca treaba singur, mai ales ca ma pot lauda ca am montat singur-singurel sistemul pe mobra :D.
- valva scurgere ulei – da, nu-mi place sa ma murdaresc de ulei pe maini. Si cum am patit in India ca cineva sa ne stranga surubul de la baia de ulei prea tare incat sa strice filetul, ma feresc cat pot sa repetam experienta. Asa ca mi-am facut de cap si am comandat de aici – urmeaza montajul la primul schimb de ulei.
- anvelope – dupa n-spe articole, recenzii si discutii pe forumuri am tras concluzia ca Michelin Anakee III sunt cele mai potrivite pentru ce avem de gand, in special pentru rezistenta la uzura si pentru performantele foarte bune la temperaturi scazute, multumita continutului ridicat de silica din compozitia lor. Pe locul doi sunt Metzeler Tourance Next. Toti cei cu care am povestit de tura la Nordkapp au spus in cor: anvelope noi-noute la plecare pentru ca asfaltul nordic este foarte abraziv si anvelopele se uzeaza foarte repede.
- modificare sa – pentru confort in primul rand, am latit si indreptat putin partea cea mai joasa din fata seii si am ridicat si intarit separatorul dintre locul pasagerului si cel al pilotului pentru ca Adina sa nu mai vina asa de gramada peste mine la franele mai hotarate. Din pacate Dan Ena (Timisoara) nu mai lucreaza, el ar fi fost de departe alegerea noastra ca si maestru tapiter. Acum suntem in teste cu saua modificata, revenim mai tarziu cu concluziile.
- folie reflectorizanta – pe top-case si cutiile laterale, de culoare galbena – inca in lucru, Adina lucreaza de zor la lipit. Banda am luat-o de aici (sfat: negociati la pret daca vreti sa cumparati) si sper sa ne creasca in mod semnificativ vizibilitatea.
- tank bag – Givi EA110, un total de 25L extra-spatiu de depozitare. Inca nu l-am primit dar ar trebui sa-si faca treaba fara emotii avand in vedere ca stroama e deja pe lista de compatibilitati. Am testat in prealabil un tank-bag “normal“, magnetic, dar nu se potriveste deloc cu rezervorul vacii, cum l-am umplut mai consistent cum am constatat ca nu prea-i place sa stea la locul lui. Asa ca solutia de la Givi, cu prindere cu chingi, pare mult mai potrivita.
- (update) parbriz – desi a fost printre primele modificari, uite ca am uitat de MRA Vario Touring Screen. Din pacate fac parte din categoria celor care au probleme cu turbulentele create de parbrizul standard de la V-Strom, la viteze de peste 100 Km/h era deranjant – nu dezastru dar suficient cat sa-ti strice putin buna-dispozitie si relaxarea. Asa ca am mers pe o solutie adaptabila care inclusiv la viteze de autostrada pastreaza un flux de aer calm si curat in jurul nostru – zen total :D.
- (update) canistre benzina – 2 bucati Fuelfriend-plus de 1,5L fiecare, o rezerva de liniste pentru zonele pustii ale nordului. Sincer aici chiar cred ca am sarit calul, cu rezervorul de 20L al V-Strom-ului avem o arie de acoperire de peste 400 de Km, mai mult decat suficient. Dar mai bine sa fie in plus decat sa ne trezim pe uscat. Comandat de aici, mai avem de lucru la sistemul de montaj pe cutiile laterale.
Pfffffff, acum am realizat cat de lunga-i lista (si mai sunt cateva maruntisuri mai putin lipsite de importanta). Dar cam asta este configuratia care credem noi ca ne aduce plusul de vizibilitate, siguranta si confort necesar pentru o tura care prespune peste 6-8 ore de stat in sa zilnic, timp de cateva saptamani, in conditii meteo cat se poate de diferite (ma astept sa navigam intr-o fereastra de temperaturi intre 35-40+ de grade C si pana spre 4-5 grade C).
In partea urmatoare trebuie musai sa va povestesc despre echipament ca si acolo a fost cu multe cautari – dar incununate cu mare succes dupa primele incercari :D.
salut. mersi mult pentru articol. foarte util, mai ales ca ma pregatesc si eu pentru cateva ture prin europa. eurider.wordpress.com.
PS. linkul pt MRA Vario Touring Screen trebuie updatat – e catre canistra de benzina de pe Louis
Salutare si multam – am corectat link-ul. O sa fac si un update prin primavara cu ce am mai facut la mobra, chestii descoperite intre timp ;).
Salut! Foarte util articolul. Felicitari pentru toate povestirile!
Poti sa ne spui, te rog, cum s-au comportat upgrade-urile facute Vstromului? Esti multumit de ele?
Multumesc!
Salutare – ma bucur sa stiu ca-i util si altora. Noua ne-o prins bine. In ce priveste lista de mai sus, pot spune absolut linistit ca toate modificarile or fost cat se poate de utile si or functionat fara nici o problema – cu exceptia proiectoarelor :P. Nu ca n-ar fi fost utile, dimpotriva, dar unul a cedat de tot si unul mai functiona doar partial cand am ajuns inapoi acasa. In principiu, pe langa calitatea nu excelenta, de vina am fost si noi cu montajul – a intrat apa in ele cat incape, la propriu. Cand le-am dat jos a curs apa din ele :D.
Am montat altele intre timp, acelasi model de baza dar fara moduri low, high si intermitent, ci simple (care nu era disponibile anul trecut), si in plus le-am siliconat cat de mult am putut la montaj. De data asta n-am mai avut probleme.
In rest, ne-am bucurat din plin de confortul oferit de upgrade-uri.
PS – pana la urma n-am luat si bidoanele de benzina, nu mai avea loc si de ele prin bagaje. Deci pot spune ca nu ne-or fost utile – pana acum ;).